Skupina vysokoškolských absolventov so závideniahodnými kariérami prišla na návštevu k svojmu profesorovi z univerzity. Reč sa čoskoro zvrtla na stres doma i v práci a množili sa sťažnosti. Keď ponosovanie nemalo konca, čoraz častejšie sa obracali pohľady prítomných smerom k profesorovi, očakávajúc jeho radu podobne ako kedysi; veď už v škole bol povestný svojimi nevšednými odpoveďami. Profesor sa však iba usmial a ponúkol svojim študentom šálku dobrého bylinkového čaju. Nato odišiel do kuchyne a po chvíli sa vrátil s horúcim džbánom šíriacim príjemne vône, a zbierkou najrôznejších šálok – porcelánových, umelohmotných, sklenených, starých i moderných, lacných i drahých, a povedal im, nech sa obslúžia. Keď už všetci sedeli so šálkou v ruke, profesor povedal:
“Pozrite sa – všetky tie pekné a drahé šálky ste si rozobrali a na tácke ostali iba tie lacné a ošarpané.
Hoci je normálne, že chcete pre seba len to najlepšie, je to súčasne hlavný zdroj vašich problémov a stresu. To, o čo vám všetkým v podstate išlo, bol totiž nápoj, nie šálky. Ale podvedome ste si vyberali tie najkrajšie šálky a rovnako podvedome ste ich aj porovnávali so šálkami tých druhých. A teraz porozmýšľajte: Život je ako čaj a vaša práca, peniaze a spoločenské uznanie sú ako šálky. I keď sú šálky dôležité, aby ste sa mohli napiť, sú to len prostriedky k životu, nie Život samotný. Kvalita života sa nemení vonkajšími okolnosťami, a ani tie v skutočnosti kvalitu života neovplyvňujú. Niekedy, keď sa sústredíme len na tú šálku, zabudneme si všímať nápoj, ktorý v nej dostávame. Takže nedovoľte, aby u vás dominovali šálky…
Sústreďte sa radšej na Život !
S objavením čajovníka sa spája niekoľko legiend. Podľa najznámejšej z nich, spoznali čaj v Číne v roku 2737 pred Kr., keď cisárovi Šang-nungovi spadlo niekoľko lístkov čajovníka do kotlíka s vriacou vodou a on zistil, že nápoj má príjemnú vôňu i chuť. Ktorá z legiend je pravdivá, je predmetom rôznych dohadov, faktom však je, že najstarším písomným dokumentom, ktorý spomína čaj, je čínsky slovník z roku 350. S najväčšou pravdepodobnosťou je tak čaj spojený s Čínou. Čaj tu bol dlho výsadou cisárskeho dvora a až koncom 4. storočia sa začal šíriť medzi ľuďmi. Najprv ho považovali za liek a až neskôr ho začali piť ako nápoj.
Základné druhy čaju
Je niekoľko spôsobov ako deliť čaj. Možno ho deliť podľa zeme pôvodu (Čínsky, Cejlónsky, Indický…), kvality zberu (prvý zber, druhý, tretí…) alebo na sypaný a balený čaj. Najčastejšie sa však delí podľa spôsobu spracovania, ktoré nasleduje po zvädnutí lístkov. Pri väčšine čajov dochádza k fermentácií lístkov, čo je prirodzený proces, pri ktorom začne šťava v listoch na vzduchu oxidovať, čo má za následok zmenu chemického zloženia.
Biely čaj je zľahka fermentovaný. Čajové lístky sú pomerne rýchlo vysušené, bez prudkého zahrievania.
Čierny čaj je dokonale fermentovaný.
Zelený čaj nie je fermentovaný. Lístky sú po zbere vysušené skôr, než by mohla nastať fermentácia.
Polozelený čaj je čiastočne fermentovaný. Na porušených okrajoch čajových lístkov sa umožní fermentácia a potom je proces fermentácie prerušený.
Žltý čaj je dodatočne zľahka fermentovaný. Proces výroby je držaný v tajnosti.
Aromatizovaný čaj je vyrábaný tak, že po fermentácií sú čajové lístky umiestnené v zvláštnych miestnostiach spolu s rôznymi bylinami alebo kvetmi, a čajové lístky vďaka vynikajúcej schopnosti absorbovať iné pachy, príjmu ich arómu.
Účinky čaju
Vďaka tomu, že všetky druhy čaju sú vyrábané z čajovníka, aj keď odlišným spôsobom, o všetkých možno povedať, že majú liečivé účinky. V zátvorkách je doba lúhovania.
Čierny čaj je považovaný za univerzálny liek, účinný hlavne proti civilizačným ochoreniam. V Číne ho volajú aj červený čaj. (3 minúty.)
Zelený čaj osviežuje telo a zbavuje ho únavy, či napätia. Zvyšuje obranyschopnosť pri vírusových ochoreniach a znižuje riziko ochorenia na rakovinu. (5-7 minút.)
Biely čaj je pripravený z najlepších lístkov čajovníka. Keďže lístky sú po odtrhnutí hneď usušené, bez ďalšieho spracovania, zachováva najviac chemických látok. (7 minút.)
Žltý čaj je veľmi drahou čínskou špecialitou.
Polozelený čaj je niekedy označovaný ako Oolong. Má silné povzbudzujúce účinky. (2-3 minúty.)
Čajové špeciality
Okrem klasických čajov produkovaných z čajovníka, sa možno stretnúť s čajmi, ktoré sú kombináciou čajových lístkov a rôznych bylín alebo sa pripravujú z kôry stromu.
Lapacho je pripravený z vnútornej kôry stromu Lapacho. Z tela odstraňuje rôzne nečistoty či usadeniny v krvnom obehu a tiež rôzne pliesne a baktérie. Pozitívne povzbudzuje zdravý spánok a používa sa pri liečbe leukémie. Je považovaný za najliečivejšiu rastlinu na svete. (5 minút varenia a 15 minút lúhovania.)
Catuaba tak ako pri Lapache, aj tu ide o využitie kôry stromu. Strom Catuaba rastie v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Čaj z neho pripravený obsahuje veľký počet minerálov a stopových prvkov. Pôsobí regeneračne a osviežujúco. Je považovaný za afrodiziakum. (5 minút varenia a 15-20 minút luhovania.)
Maté je považované za zelené zlato indiánov. Obsahuje vysoké množstvo kofeínu a viac ako dvadsať aminokyselín. Pôsobí močopudne, podporuje trávenie a má rovnomerný povzbudzujúci účinok. (3 minúty, ak sa lúhuje dlhšie, účinky budú silnejšie, no po 5 minútach začne horknúť.)
Honeybush je krík ktorý rastie voľne v prírode Južnej Afriky, vďaka čomu je jeho zber náročný. Obsahuje účinné antioxidačné látky, pôsobí proti baktériám, plesniam a neobsahuje teín. (3 minúty.)
Rooibos sa pripravuje z ihličia kríku, ktorý rastie prevažne v Afrike. Pomáha v boji proti alergiám, posilňuje imunitný systém a odstraňuje žalúdočné ťažkosti. Jeho hlavný prínos je v tom, že neobsahuje kofeín, má ukľudňujúce účinky, tlmí napätie a pomáha v boji s nespavosťou. (2-3 minúty.)
Sweetbush sa vyrába z toho istého kríka ako Roiboos, na rozdiel od neho, sa však pripravuje aj z vetvičiek a listov kríka. Oproti Roiboosu je ovocnejší a sladší. (5-10 minút.)
Vilcacora je rastlina z peruánskych dažďových pralesov. Viaceré výskumy dokázali jej protivírusový, protizápalový a hlavne protinádorový účinok. Znižuje tiež nežiadúce účinky chemoterapie, pomáha odstrániť syndróm chronickej únavy a predchádza vzniku trombóz.
Ajurvédsky čaj pochádza z oblasti Himalájí. Je zmesou bylín a korenia a využíva sa v indickej medicíne. Pripisujú sa mu upokojujúce účinky, podľa Indov navodzuje u človeka harmóniu síl.
Bylinný čaj patrí u nás k tradičným čajom. Pripravuje sa z rôznych liečivých byliniek, pričom jeho účinok závisí od použitej byliny alebo zmesi bylín. Popri tradičných bylinkách, sú na trhu aj bylinné čaje z exotických krajín.
Ovocný čaj patrí tiež k tradičným čajom. Trh ponúka rôznorodé kombinácie chutí. Vo všeobecnosti tieto čaje obsahujú vitamín C, ktorý chráni organizmus pred nachladnutím.
Príprava čaju
Jednotlivé druhy čaju majú rôznu prípravu, základom však sú tieto pokyny: Nádoba pre prípravu čaju by nemala byť kovová a mala by sa používať len na čaj, pričom najlepšia je sklenená, keramická alebo porcelánová nádoba. Voda pre prípravu čaju by mala byť čerstvá, neprevarená a studená. Je dôležité, aby voda dosiahla var a až potom bola použitá pre zaliatie čaju. K príprave sa používa vždy nové vrecko čaju alebo nové čajové lístky. Výnimkou sú kvalitné čaje, z ktorých sa dá urobiť niekoľko nálevov. Pred prípravou druhu, ktorý nepoznáme, je potrebné prečítať si návod. Čaj pripravený s láskou a so starostlivosťou, je vždy lahodný.
Pre porciovaný čaj hovorí praktickosť a rýchlosť prípravy. Na druhej strane je ponuka takýchto čajov nízka a je ťažké vedieť, čo všetko sa v čajovom vrecku nachádza. Výhoda sypaného čaju je v množstve druhov, ktoré sa dajú kúpiť a tiež v tom, že je vidieť všetko, čo je namiešané v čaji. Tento čaj totiž nie je posekaný na drobné kúsky a je možné rozoznať jednotlivé čajové lístky. Nevýhodou sypaného čaju je dlhšia príprava čaju a nepraktickosť. Čo sa týka kvality je sypaný kvalitnejší, aj keď niektorí výrobcovia dokážu urobiť aj veľmi dobrý porciovaný čaj.
Čaj alebo káva?
Šálka kávy obsahuje 60 až 180 miligramov kofeínu. Naproti tomu zelený čaj obsahuje 6 – 15 miligramov kofeínu, oolong 12 miligramov a čierny čaj od 25 do 110 miligramov. Kofeín v káve sa vstrebáva do krvi rýchlo, ale aj rýchlo vyprchá. Avšak kofeín v čaji sa síce vstrebáva dlhšie, ale aj dlhšie pôsobí. Ak niekto pije kávu pre kofeín, tak v čaji má rovnocennú alternatívu.
mmmm 😉 čaj rozhodne môžem v ktorejkoľvek dennej či nočnej hodine… 😀
(Vilcacora a Lapacho sú na moje chuťové bunky trošku trpké – ale tie beriem skôr ako liek. 🙂 Maté som ešte nepila… Rooibos je niekedy príliš sladký… 😀 Takže White, Green, Oolong môže byť 24/7 😀 )
Doplnkom k dobrému čaju môže byť aj…
I am
…dám ti úsmev a čaj… 😀
🙂 tak maté ťa počká u nás – pri najbližšej návšteve si dáme nielen do nosu origoš maté z mestečka Mendoza v Argentíne 🙂 mám k nemu aj náčinie 😛 síce len jeden kus, ale budeme sa striedať, aby to bol pitný režim ako domorodci 😀
jasan 😀 budeme sa striedať sestersky… toš aj fajka mieru sa fajčí s z jedného náčinia… 😀
Len ako si potom štrngneme? 😕 😆
😛 štrngneme si čisto duchovne = podstatný je predsa úmysel 😀 štrngnutia si 😆
dobrý den moonica… 🙂
*celoročne striedam denne minimálne 2 druhy čaju = základom je zelený a k tomu čierny alebo bylinkový 🙂
🙂 od mája do októbra to istia bylinky z vlastnej záhrady alebo spoza plota na lúke :-)*
mohu říci “dtto” s vyjímkou, že bylinky přímo nepěstuji na zahradě, ale ten sběr z okolí domu a luk sedí… 🙂
tak si říkám, nechtěla by jste na chvíli zkusit mužské tělo… 🙂
že by jsme se čenžli…
nikdo nic nepozná, když máme tak mnoho společného… 🙂
budou rozhodovat jen detaily…
které jsme schopni doladit formou kvízových otázek… 🙂
1, kolik trávíte času před zrcadlem…?
2, jak často se holíte…?
3, kolikrát týdně nakupujete a které obchody preferujete… ?
neodpovídejte hned, nechte si vše projít hlavou… 🙂
nejlépe bude odpovědět po šálku dobrého čaje…
nebo raději vůbec neodpovídat… 🙂
hm, nitram v monikinom tele… nechcem vyrývať, ale myslíte si, že by ste so mnou zvládli 2 virgin mojitá a nejaké to tiramisu?!? 😆 😆
když na to příjde i ty bych zvládl… 🙂
záleží na množství…
když to nebudou hektolitry a tuny … 🙂
ja som umiernená, aj keď to tak asi nevyzerá… 😉
no mojito a tiramisu sú len príjemným sprevádzajúcim potešením, nie dôvodom… 😀
… 🙂 …
vím že jste imírněná,
pouze laškuji… 🙂
🙂 nitram,
takže tá zámena zní zajímavě 🙂
🙂 práve dopíjam takmer 0,8 l zeleného čaju s jazmínom, takže na niečo odpoviem už tu a teraz :
– pred zrkadlom trávim len pár minút = dokonca si ráno čistím zuby so zatvorenými očami, takže zrkadlo pohľadom rozhodne nehypnotizujem 🙂
– koľkokrát týždenne nakupujem, to závisí od ročného obdobia, lebo preferujem čajovne, čokoládovne, kvetinárstva, záhradnícke potreby, ezoteriky a hlavne kníhkupectvá 🙂
🙂 prajem Vám krásne dni i noci a lúčim sa – smer juh 🙂
to docela jde… pouze nenavštěvuji potřeby ezoteriky a knihkupectví tak 2x do roka… 🙂
ale dle potřeby neodhalení identity bych se přizpůsobil… 🙂
pokud se týká holení,
měla by jste na storosti pouze obličej… 🙂
byla by jste nucena trochu umě střihnout jemný náznak kotlet , vousu a knír(takové upravené, jestli si rozumíme)… 🙂
něco podobného …:-)
ale to by jste jistě zvládla… 🙂
co vidím jako bolestivé je vytrhávání chloupků z nosních direk(téměř slzy ve vočích), ale na takové drobné bolístky jsou zajisté ženy zvyklé… 🙂
moonica,
přeji Vám příjemnou cestu i pobyt,
a postačí, když si navzájem vzpomeneme,
budeme to vědět… 🙂
takže se tam dole, na jihu mějte moc fajn… 🙂
🙂 nitram,
tak jo, našu zámenu vidím reálne = všetko, Vami opísané, zvládnem 🙂
🙂 malá pripomienka = chĺpky v nose je možné aj strihať, vhodne tvarované nožničky z manikúry dokážu vyriešiť nielen úpravu rúk 🙂
🙂 ĎAKUJEM Vám a určite si nie raz spomeniem.
děkuji za připomínku,
ale zajisté víte,
jako moudrá a inteligentní žena,
co se děje s chloupky,
když je stříháte,
nebo naopak vytrháváte…
a proto chloupky vytrhávám…
Indiáni si taktéž ochlupení vytrhávali, věděli proč… 🙂
pá, pá, pá… 🙂 a muck na cestu… 🙂
… 🙂 …..
dobrý den Všem… 🙂
[…] v júli napísala Moonica na TRINITY úžasný článok o čaji. Dnes som sa k nemu opäť dostala, prečítala si ho a nechala sa inšpirovať k väčšiemu […]